Apareix una curiosa "escudella" de petites cavitats i un avenc foradat al torrent de la Cansalada

Al Torrent de la Cansalada, mig quilòmetre a l'oest del camí que enllaça el Camí Ral amb l'Espluga, hi ha un petit racó amb una curiosa "escudella" de forats. Cap d'ells és important des del punt de vista espeleològic, però la seva suma si ajuda a fer més atractiu un racó molt poc freqüentat.
El més destacat és una mena d'avenc foradat. Està situat en un petit replà format sota l'antiga pista que recorre a mitja alçada el torrent fins a pujar prop dels Hostalets del Davi. Observat des del camí té una boca d'un metre de diàmetre.
Aquest forat va ser el primer indici de l'existencia de l'escudella de petites cavitats a l'indret. Va ser vist pel grup que un cop a la setmana, guiat pel Norbert Cònsul, realitza una ruta de seguiment dels camins de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Entre d'altres hi formen part el Gregorio Mazón, el Manel Fajula i l'Armengol Gelarbert. Fins a la seva mort fa uns anys també hi participava el Joan Boixader, fill de l'últim masover de la Mata, escalador i espeleòleg del Club Muntanyenc. També va ser observat pel Ramon Suades, infatigable explorador i gran coneixedor de tots els racons de Sant Llorenç.
Per si pugues tenir alguna importància, l'existència del forat va ser comunicada a la Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa. En pocs dies dos dels seus components històrics, el Salvador Vives i l'Eduard Badiella, van anar a estudiar l'indret.
Amb una simple ullada ja van determinar que el conducte tenia forma de "L" i una obertura inferior. Estava foradat per la pressió de l'aigua. Una conclusió coincident amb la del Ramon Suades.
L'Eduard i el Salvador van baixar per la foradada vertical, que té uns cinc metres d'alçada. La boca inferior queda penjada a uns 10 metres del torrent. En arribar a la llera, els dos components del SIS van adonar-se que, a la dreta, hi ha també un petit forat horitzontal i a l'esquerra una esquerda de més de dos metres d'alçada.
Pels voltants hi han diversos gorgs. El més gran i profund es troba uns 30 metres algues avall.
Com hem dit, cap dels forats té rellevància espeleològica. Per això, es va decidir no batejar cap petita cavitat amb la toponimia pròpia del sector, que així queda lliure per a futures i més importants troballes. Com alternativa es va optar per emprar el nom d'Escudella que recorda la varietat d'ingredients que es troben en aquest racó del torrent de la Cansalada.

- Boca superior de l'Avenc Foradat de l'Escudella.

- Boca Inferior de l'Avenc Foradat de l'Escudella.

- Forat de l'Escudella.

- Escletxa de l'Escudella.

- Gorg de l'Escudella.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...