La Cova-Avenc dels Pintorets (explicada i explorada pel seu descobridor)


L'Antoni Garcia, més conegut com El Pintoret (per la professió que va exercir durant molts anys), va trobar l'any 1973 una cavitat al capdamunt de La Mola mentre buscava pals d'avellaners per a fer-se una eina. Va adonar-se que un ratpenat sortia d'un forat i va pensar que, si l'animal sortida d'allà, el seu interior hauria de ser gran.
Per això, hi va tornar al cap d'uns dies acompanyat dels seus tres fills (el Joan, el Toti i el Ferran), per a fer el forat més gran. Un cop eixamplada l'entrada van comprovar que efectivament es tractava d'una cavitat, formada per un pou, que va donant pas a tres nivells de petites galeries. En total, té un recorregut de 17 metres.
En el següent video podeu escoltar del propi Antoni Garcia com va anar la descoberta i, a més, fer amb ell, una exploració de la cavitat:

Uns mesos després de la troballa, uns espeleòlegs de Barcelona van demanar permis a l'Antoni per fer la primera topografia. L'any 2011 hi va tornar el Jordi Guillemot per a fer l'estudi que es pot consultar a la seva web, el Cau del Guille.
La cavitat va ser incorporada a l'edició del 1988 del mapa del Centre Excursionista de Terrassa.
Aquesta cova no és l'única troballa destacada feta per l'Antoni Garcia al llarg del molts anys que camina per Sant Llorenç del Munt. L'Antoni forma part del petit grup de savis de la muntanya, que veritablement té molts coneixements i ha fet moltes descobertes, algunes pendents de registre públic i de les que no ha trascendit ni el tipus ni la situació ni el nom. El massis ens reserva fortes emocions.

La Cova-Avenc dels Pintorets es troba al centre i en la part superior de la canal més al nord de La Mola, que està comunicada amb la canal de Santa Agnès. Es pot arribar tant des del cim (per l'última canaleta que permet baixar a la dreta) com des del camí de la Soleia (fent una forta pujada a pocs metres del trencall de Santa Agnès).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...