Matinal Històrica a la cavitat més impressionant de Sant Llorenç del Munt: l'Avenc del Llest


El principal atractiu de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac és la seva gent. Són les persones que, amb respecte, han ajudat a conèixer-la.
Aquest matí, 9 de novembre. s'ha produït un fet poc comú: destacats representants de quatre generacions de muntanyencs llorençans s'han reunit per commemorar els 60 anys d'exploracions de l'Avenc del Llest (1953-2013), la nostra cavitat més bonica, més impressionant i també una de les més grans.
La trobada ha estat organitzada, amb la seva genialitat habitual, pel Salvador Vives (del Centre Excursionista de Terrassa), en col.laboració amb el programa de Matadepera Ràdio, Això és La Mola, que emetrà un programa especial sobre l'aconteixement. També aquesta web publicarà un reportatge sobre els 60 anys de l'Avenc del Llest i difondrà un vídeo de l'esdeveniment.
Com avançament facilitem algunes dades:
Dalt i dins de l'avenc s'han aplegat una suma de persones que han escrit les pàgines més destacades de la història de Sant Llorenç des dels anys 40.
A la foto superior es veuen, de dreta a esquerra:
- Salvador Vives, autor de la primera topografia de la galeria Sardy, que es troba en la part superior de la cavitat.
- Anna Maria Pallejà, que va ser la primera persona en baixar a l'avenc el 1953.
- Josep Maria Torras Homet, marit de l'Anna Maria, que ha fet molts descensos a l'avenc i és probablement la persona que més racons de la nostra muntanya ha explorat (inclosos cims i cavitats).
- Joan Camí, escalador i espeleòleg, un dels dos descobridors de la galeria Sardy el 1971.
- Salvador Mesalles, també escalador i espeleòleg, que és l'altre descobridor de l'esmentada galeria.
- Enric Prat, espeleòleg, conegut com el Sardy. Va ser la persona que va tenir la intuïció que, en la part superior de l'avenc, hi havia la galeria. Les seves sospites són les que van animar al Joan Camí i al Salvador Mesalles a fer una difícil escalada dins de la cavitat.
Tot i que el protagonisme d'aquest acte ha estat centrat en aquestes sis persones, per la seva vinculació amb l'exploració de la nostra millor cavitat, també han estat presents altres espeleòlegs importants:
De Dreta a Esquerra:
- Xavier Serra, jove espeleòleg, amb un llarg historial
- Eduard Badiella, un dels grans mestres de l'espeleologia al massís. Es coneix els avencs com si fossin casa seva.
- Ignasi Villaroya, també amb un llarg historial espeleològic.
Els espeleòlegs, representants de quatre generacions, han explicat les seves experiències a l'avenc del Llest i, a continuació, han baixat. Alguns d'ells feia més de 20 anys que no hi havien tornat.
Entre el públic assistent també hi havia destacats muntanyencs, com el Quico Tapias, la Lourdes Garcia, el Carles Camí (amb els seus dos fills), el Joan Fonoll, el Norbert Cònsul, el Gregorio Mazón o el Manel Fajula. Tot un luxe per a completar una matinal històrica.
D'esquerra a dreta: Salvador Mesalles, Joan Camí i Salvador Vives, a 35 m. de fondària.






La informació detallada de la jornada serà explicada a:

- Programa especial d'Això és La Mola, de Matadepera Ràdio. 
- Els 60 anys de l'Avenc del Llest, en aquesta mateixa web.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...