El gran Avellaner de la canal de l'Escaleta, l'escuder d'un gegant Boix Grèvol

Els avellaners són nombrosos al llevant de Sant Llorenç del Munt. La seva mida habitual és d'uns 3 a 5 metres d'alt amb grups de branques primes. A la canal de l'Escaleta, al sector de les Fogueroses, es concentren alguns dels avellaners més grans de tot el massís. Allà hi han diversos exemplars que superen els 10 metres, amb algunes branques més gruixudes. El tram superior de la canal hauria merescut portar el nom dels Avellaners, com la que hi ha al nord de Montserrat.
En el petit "bosc" d'avellaners de les Fogueroses destaca un que podríem considerar gegantí, en comparació amb la resta dels seus companys. Supera els 12 metres d'alçada i, entre les seves branques, destaquen 7 que són gruixudes com a troncs. Per desgracia, una de les branques més llargues i de més perímetre s'ha trencat recentment.

Veïns de grans dimensions.
L'avellaner, que va ser estudiat per un grup botànic fa uns anys, està curiosament dos metres per sota d'un Boix Grèvol també gegantí, amb uns 20 metres d'alçada.
(Veure fitxa del Boix Grèvol de l'Escaleta).
L'avellaner i el boix grèvol es troben al sud de la canal de l'Escaleta, al costat del mirador de Roca Mur. En el graó rocós superior està situat el Til.ler de les Fogueroses, que també és dels més grans de la seva espècie a Sant Llorenç. És un racó que sembla propici pel creixement de gran arbres.
(Veure la fitxa del Til.ler de les Fogueroses).






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...