El gegant Boix Grèvol de la canal de l'Escaleta, el gran "arbre de Nadal" de Sant Llorenç del Munt


El Boix Grèvol més gran de Sant Llorenç del Munt es troba al sud de la canal de l'Escaleta, al sector de les Fogueroses. Així ho acrediten plenament els seus més de 20 metres d'alçada i també ho diuen excursionistes històrics i estudiosos del massís. Per alguns és una tradició visitar-lo per Nadal, com si fos el gran arbre de Nadal de la muntanya.
El Boix Grèvol és una planta dioica, amb mascles i femelles. I l'exemplar de l'Escaleta és femella, com ho proven els característics fruits vermells.
Al voltant seu hi han altres Boix Grèvols, si bé la majoria són arbusts. Només un dels veïns del gegant grèvol també té unes dimensions importants.

Especie Protegida
Cal recordar que el Boix Grèvol és una especie en perill d'extinció i, per aquesta raó, està protegida a Catalunya i d'altres països. Els guardes del Parc Natural estan molt atents en la conservació dels exemplars que creixen a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.

Dos veïns també molt evolucionats.
Dos metres per sota del Boix Grèvol hi ha un Avellaner, que també podem considerar gegantí en comparació amb la resta de companys d'especie que creixen a Sant Llorenç del Munt. Té més de 12 metres d'alçada i 7 de les seves branques tenen un perímetre important.
(Veure la fitxa de l'Avellaner de la canal de l'Escaleta)
Un graó rocós per sobre del Boix Grèvol i l'Avellaner també està situat el Til.ler de les Fogueroses, que igualment està considerar com un dels exemplars més grans de la seva espècie a Sant Llorenç del Munt.
(Veure la fitxa del Til.ler de les Fogueroses).





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...