L'Avenc dels Plans (o de les Boades) és un dels històrics de Sant Llorenç del Munt. El seu voltant va tenir activitat fins a principis del segle XX. Així ho recorden les restes de feixes i diverses barraques de vinyes. Com era ben conegut pels pagesos, ramaders i carboners de Rellinars ja va poder ser inclòs en el primer inventari d'avencs de la Serra de l'Obac que l'Arxiu d'Estudis del Centre Excursionista de Terrassa va publicar el 1924.
Com en altres casos, l'abandonament de les activitats al bosc va comportar també l'oblit de la cavitat. No va ser retrobada fins el 1971, quan el Salvador Vives i J. Marcet van fer el primer estudi topogràfic.
Un grup de set notables espeleòlegs han baixat a la cavitat en aquesta diada de Sant Esteve: Salvador Vives (autor de la primera topografia d'aquest 'avenc, entre un llarg historial); Xavier Badiella, (històric espeleòleg, autor de la sèrie d'estudis sobre els "Petits Avencs de la Nostra Muntanya"); Eduard Badiella (un dels més destacats coneixedors de les cavitats de Sant Llorenç del Munt), Gemma Pirla (presidenta de la SIS i geòloga), Marc Anglès (recentment doctorat en geologia, escalador i espeleòleg), Marc Banchs (espeleòleg del SIS) i Marta Domper (espeleòloga del SIS).
La cavitat té diverses parts:
- Boca:
La boca és una de les més grans a Sant Llorenç de Munt i l'Obac. Té 4,5 i 5,5 metres.
- Pou:
El pou manté l'amplada de la boca i té una alçada de gairebé 9 metres fins a la part superior d'una acumulació de sorra i rocs. A la fotografia es pot veure al Xavier Badiella començant la baixada (amb l'estil tradicional de fa un temps). A la part inferior l'espera l'Eduard.
A continuació una breu filmació feta amb mòbil pel Salvador Vives del descens del Xavier fent servir les antigues tècniques. Sens dubte, un moment per a la història.
Des de la punta del munt de sorra la cavitat continua el descens en rampa en dos ramals.
- Ramal Nord.
Cap el nord una rampa continua el descens fins els 15 metres de fondària, superant un pas estret. En aquesta part hi han les restes d'un porc senglar que va caure fa uns anys. L'Eduard Badiella el va veure encara sencer. Ara només queden els ossos. A la foto, el Marc Anglès i la Marta Domper els examinen.
L'exploració de la saleta del nord, que queda darrera de l'estretor, va ser interrompuda ràpidament perquè l'Eduard Badiella va veure que sorprenentment (tot i les reduïdes dimensions) hi havia uns ratpenats hivernant i calia respectar-los.
El Xavier, que va explorar la cavitat fa molts anys, recorda que el pas estret abans tenia una obertura més gran. Això vol dir que la caiguda de sorra i rocs s'ha anat acumulant cap el nord.
- Ramal Sud.
El ramal del sud és més curt, Baixa només fins a les 12,5 metres de fondària. L'Eduard Badiella va mostrar unes antigues formacions, que s'ha anat desdibuixant.
Diada de Sant Esteve.
Al llarg de la diada de Sant Esteve, el grup de set espeleòlegs han anat en total a tres avencs:
1- el nou avenc Casas-Martínez (o del Coll del Correu).
De dreta a esquerra: Salvador Vives, Marc Anglès. Gemma Pirla, Eduard Badiella, Marc Banchs (amb mig cos dins de la cavitat), el Xavier Badiella i la Marta Domper.
2- l'avenc de les Boades (o dels Plans)
3- i el també històric avenc del Camí Ral.
En aquest avenc, el Salvador Vives també va exposar els seus anteriors estudis i recordava la següent foto, del febrer 1972, en la que surt ell (a la dreta) amb el Jaume Centelles i Jover, net del Solitari, que va viure i va donar nom a tot el paratge situat entre la Roca Salvatge i el Paller de Tot l'Any.
Història geològica de l'Obac, pel doctor Marc Anglès.
Durant la sortida de Sant Esteve, el Marc Anglès també va explicar els orígens i evolució geològica del sector a partir dels estrats d'una de les parets del Camí Ral. El Marc Anglès acaba de presentar la seva tesi, un molt important estudi: Hidroestratigrafia del Ventall Deltaic de Sant Llorenç del Munt (Eocè Mig - Superior. Conca de l'Ebre).
Localització de l'Avenc dels Plans
L'Avenc es troba al sector dels Plans, per sobre del mas de les Cases, a Rellinars, a la carena del Camí Ral.
Hi han diverses alternatives per anar-hi. Les dues tradicionals són:
- Des de Rellinars: Cal anar fins a Les Cases i enfilar el corriol que puja cap el Camí Ral. Quan acaba el fort ascens, l'avenc queda uns 10 metres a l'esquerra del camí.
- Des de La Barata: Cal seguir el Camí Ral. Abans d'arribar als Hostalets del Davi, cal girar a l'esquerra pel corriol que porta a Les Cases. Poc abans de l'inici del descens, l'avenc queda uns 10 metres a la dreta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada