Mig segle de pessebres distribuïts per tots els racons de Sant Llorenç del Munt


Entre els dies de Santa Llúcia i Reis cada racó de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac guanya un punt d'interès: el pessebre. Els centres excursionistes, les colles d'amics i  moltes persones individuals s'han anat repartint els emplaçaments dels seus pessebres. I ara és impossible sortir per la muntanya, a finals de desembre i principis de gener, sense trobar-se per tota arreu múltiples formes de presentació i homenatge al Nadal. És ja una de les grans tradicions de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
És difícil fer un inventari de pessebres. Hi ha un centenar, dels quals hi han tres que tenen una llarga història:

El Pessebre de la Cova Simanya, des del 1959.
(Agrupació Excursionista Pedraforca)

L'Agrupació Excursionista Pedraforca ha portat aquest any el seu 54è Pessebre a la Cova Simanya. No tan sols és el més veterà, sinó un dels que té un ritual més elaborat i participatiu. El pessebre d'aquest any ha estat elaborat pel Rafel Arnaus. És una reproducció de la torre modernista del Serrat de les Forques, a Sant Feliu Sasserra, cim on es van penjar a les últimes dones acusades de bruixeria a Catalunya.
Aquesta pessebre va ser portat a peu des de Barcelona al Montcau. La sortida es va fer dissabte al vespre i l'ultim tram (Coll d'Estenalles-Cova Simanya) es va cobrir a partir de les 10 del matí de diumenge.


El Pessebre de la Castellassa de Can Torres, des del 1966.
(Centre Excursionista de Castellar del Vallès)


Els joves de la Secció Excursionista de l'Ateneu Castellarenc (SEAC), embrió de l'actual Centre Excursionista de Castellar del Vallès, també van decidir el 1966 fer el seu propi pessebre. Com un dels fundadors de la SEAC, l'Enric Comelles, era un fanàtic de la Castellassa de Can Torres, va decidir posar-li al cim d'aquest gran monòlit. Des de llavors les obres han estat elaborades pel Josep Llinares, l'Albert Antonell, el Gonçal Calvo i el Joan Muntada. El pessebre de la Castellassa també es traslladat en grup des de Castellar del Vallès. Un cop al replà de davant es fa una petita festa i els escaladors del centre el porten fins el cim.


El Pessebre a un avenc del cim de la Mola, des del 1977.
(Secció d'Investigacions Subterrànies del Centre Excursionista de Terrassa)

El grup d'espeleologia del Centre Excursionista de Terrassa, conegut com a Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS), van començar el 1977 a baixar un pessebre a un dels tres grans avencs propers al cim de la Mola. L'emplaçament el van triar per poder vincular el ritual amb la posterior Missa del Gall que també cada any es fa al Monestir de Sant Llorenç del Munt. Els avencs, que es van tornant cada Nadal, són el del Club, la Codoleda i Can Pobla. En l'edició d'aquest any el pessebre ha estat portat per un grup de destacats components de la SIS (com l'Eduard Badiella, l'Ignasi Villaroya o la Gemma Pirla) fins el fons de l'avenc de la Codoleda, que es correspon a les imatges.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...