Troballa històrica sorprenent: apareix una bala de canó medieval al camí de la Senyora, a la Mola

Sabem que la història de Sant Llorenç del Munt té parts perdudes, molts capítols que no coneixem, capítols que ni imaginem... Una recent troballa posa el focus de la recerca històrica en un d'aquests capítols perduts, situat a l'edat mitjana.
La troballa ha estat realitzada per una persona ben coneixedora i rellevant a Sant Llorenç del Munt, Es tracta del Josep Puig (el Jep), membre fundador del prestigiós grup d'escaladors dels Yayüs, juntament amb l'Amadeu Pagès. El Josep també és membre d'una família (els Puig i Cabeza) que, més enllà de l'activitat excursionista i esportiva, també s'ha preocupat i estudiat restes històriques del massis, com la Bassa de la Calçada o el poblat ibèric del turó de Sant Joan. Porten l'adn llorençà.
L'Amadeu Pagès i el Josep Puig (de joves) a l'Agulla Dibona

El Josep Puig relata així la seva gran troballa:
"Veníem del Cavall Bernat (Burret) i al primer terç del camí, en un sot excavat per un senglar, veig una forma arrodonida que primer identifico com una pilota d'aquelles de goma tova que porten els gossos. L'agafo i sorprenentment era una pedra molt esfèrica. Primer vaig pensar que podia ser inclús metàl·lica però no. És d'una pedra dura, fosca, pesada i de tipus basàltic i sembla talment un projectil. Crec que no hi ha dubte que està "treballada" per la ma de l'home. Té un 45 mm de diàmetre".
Seguint el consell del propi Josep vem posar la troballa en coneixement d'un expert en la matèria, l'Isidre Pastor, membre de l'Associació d'Arqueòlegs de Catalunya. L'Isidre indica que es tracta d'una bala de canó,  "possiblement d'una bombarda, ja que d'aquesta arma solien ser de pedra, tot i que amb el temps també n'hi h de fosa".
En aquest cas, al tractar-se d'una bombarda de pedra estem parlant d'una munició anterior al segle XIV.

La pregunta és què feia al camí de la Senyora:
- Quin podia ser el seu objectiu en aquesta vessant de llevant i en aquesta alçada de La Mola? Quina mena de conflicte va existir?
L'arqueòleg Isidre Pastor admet que "tota hipòtesi pot és versemblant".
Això si, per evitar que la imaginació es dispari, l'Isidre adverteix que "cal tenir present que aquest tipus d'objectes poden haver viatjat; ja podria ser que algú ho hagués transportat fins allí".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...