Balma SMOC, la cavitat dels optimistes de Sant Llorenç del Munt

La Balma/Cova SMOC està situada al capdamunt de la canal que travessa el cingle del Pont de Roca del Mal Pas de Can Pobla, al costat de diverses vies d'escalada.
Gràcies a la col.laboració del Marcel Millanes, hem pogut complir l'objectiu d'explicar la història que hi ha radera d'aquest racó de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
El curiós nom de la cavitat correspon a les sigles d'un grup de joves anomenat "Secció Muntanya Optimista Club". A finals de la dècada dels quaranta i principis del cinquanta del segle passat, aquests joves (Pitu, Federic, Manel i Antoni) anaven a la balma quan els dissabtes sortien de la feina i hi passaven la nit. Els joves van acondicionar la cavitat per fer més agradable les seves estades. Un dels estris que hi van portar és un llum d'oli que, anys després, van recuperar el propi Marcel i el seu pare (que era un d'aquests joves i que avui ja té vuitanta anys).
Afortunadament ha perdurat al llarg del temps la identificació de la balma amb la Secció Muntanya Optimista Club. Seguidor de l'aficció del seu pare per Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Marcel Millanes és l'autor de la web dedicada al món de l'escalada al massis santllors.com.
Per anar a la Balma SMOC cal seguir bona part del mateix camí del Bolet de Can Pobla o al Cingle dels Cavalls. La ruta més curta comença a la canal de les Bruixes i segueix pel camí d'enfront que va a la base de la cinglera del Bolet i al forn de calç. Arribats a aquest punt hi han dues vies freqüentades: enfilar-se cap a la dreta per arribar al bolet o pujar, arran de la torrentera, fins el corriol del Mal Pas de Can Pobla. El trajecte cap a la balma no segueix cap camí marcat. Cal anar pujant en diagonal cap a l'esquerra fins a trobar l'última canal que travessa el cingle, abans del Pont del Roca. Al capdamunt de la canal, i superat un ressalt, hi ha la balma/cova.



3 comentaris:

  1. Aquesta balma es troba en una canal en el Cingle del Pont de Roca, just a sota del Cingle dels Cavalls? amb aquesta foto (i els anys que no hi he estat) no l'acabo de reconeixer, però si és així conec d'on prové el nom ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, Marcel, es troba exactament on dius. Si ens pots explicar el que saps, ho agrarirem. Moltes gràcies!!!!!

      Elimina
  2. Em va sorprendre molt trobar aquest nom a la vostra pàgina, ja que és el nom amb que la van batejar el meu pare i els seus amics (Pitu, Federic, Manel i Antoni) quan tenien 16 o 18 anys (ara ronden els 80).

    SMOC prové de "Secció Muntanya Optimista Club". I en aquesta balma hi anaven a passar la nit del dissabte en sortir de la feina.

    La darrera vegada que hi vaig estar, jo encara era un nen, i recordo que el meu pare encara va recuperar un llum d'oli que tenien amagat a la fissura que es veu al sostre. Un cop restaurat aquest llum va penjar de la xemeneia de casa molts anys.

    Li vaig comentar al meu pare i li va fer molta il·lusió, i encara ens preguntem com és que aquest nom ha transcendit.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...