Els Pins Cargolats de l'Era dels Enrics

A uns 300 mestre de l'Era dels Enrics, en el camí que va al Sot de Serrallonga, hi ha una de les zones més sorprenents i amb més encant de tot el Parc de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
Alguns gruixuts pins han crescut dibuixant formes que semblen impossibles, capricioses. Son els coneguts Pins Cargolats de l'Era dels Enrics. Hi han diverses teories sobre el seu origen, algunes de plenes de fantasía. Realment, de forma natural, per molts llocs del massis hi han pins pins amb formes sinuoses, que canvien la direcció del seu creixement o que es cargolen.
Els trets característics dels pins de l'Era dels Enrics son:
- que estan concentrats en una àrea petita,
- que cadascú té una forma diferent
- que han pogut crèixer molt més que la resta.

El més probable és que la colla de boscaters que treballaven al sector dediquessin temps a moldejar les formes en les que ja estaven creixent alguns dels pins. Deuria ser una tasca llarga, que exigia continuitat en les primaveres de diversos anys. I, per suposat, van cuidar als arbres que van acabar tenint les formes més curioses.

Els excursiones han batejat encertadament alguns exemplars destacats:

Pi Arrossegat

Pi Anaconda

Pi Cua de Porc
Pi Agenollat
Pi del Coll Alt
Pi del 4
Pi Cargolat Mort


Per arribar al bocs dels Pins Cargolats des de l'Alzina del Sal.lari o el Coll d'Estenalles cal anar primer fins el Coll Boix o el Turó dels Debanadors i seguir el camí del Turó del Malpàs.
A molts altres indrets de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac també hi han altres exemplars de pins cargolats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...