L'espectacular Balma de les Gavarres

Sobre la canal del Bosc, a la vessant nord-oest de la carena coneguda com el Bec, hi ha una gran balma. En Jordi Guillemot (un dels grans coneixedors de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i autor del recomenable blog Cau del Guille) ens ha informat que es tracta de la Balma de les Gavarres.
La cavitat és ben coneguda pels excursionistes que trien la canal del Bosc per pujar des del mas de Can Bofi a la carena del Pagès. Sovint es fa servir com aixopluc i lloc de trobada. Anteriorment era refugi de boscaters i carboners, dels quals encara es conserven per les rodalies els bidons que feien servir.
Poc abans del lloc on el camí de la canal del Bosc creua el torrent,  un petit cartell de fusta desvetlla l'existencia d'un trecall per pujar fins a la balma. El corriol està net i ben marcat de fites. Al cap de seixanta metres arriba a la cinglera. Allà es troba la curiosa balma de les Gavarres.
De les dimensions de la cavitat destaquen la seva amplada, que supera els vint metres, i la seva alçada, que alguns punts arriba als 10 metres. En canvi, té poca profunditat: només uns tres metres. Això li dona un aspecte de passadis llarg i molt alt, però proporcionalment estret.
Però el veritable tret diferencial de la balma de les Gavarres és que el cingle cubreix gairebé fins el terra gran part del seu interior.  Si no fos perquè aquesta paret natural exterior queda suspesa a 30/40 centímetres del terra, el passadis interior estaria completament cobert durant uns 15 metres (i hauriem de parlar de cova). Només al llarg d'uns cinc metres la paret exterior queda oberta a més de dos metres d'alçada del terra i ofereix un accès fàcil a la balma, creant una mena de rebedor.
En aquest accés "principal" hi ha una gran roca que ha resistit a l'erosió del cingle i que sembla un faristol. Al seu costat, alguns vistants de la balma fan petites fogueres
Des de l'entrada s'obre a banda i banda el llarg passadis interior, que té uns 15 metres cap el sud i uns cinc metres cap el nord. A l'extrem nord hi ha un recullidor de l'aigua que regalima a l'interior del cingle.
Molt aprop de la balma de les Gavarres hi han altres petites cavitats. Més lluny queda l'anomenada cova del Bec, que es troba a l'altra banda de la carena, a la punta sud-est, que està orientada cap a la canal del Pi Tort.




1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...