Mas de les Moragues


Les ruïnes estan situades en una estreta carena, que neix a la Serra de la Mata i s'allarga un mig quilòmetre cap el nord-oest, fins el sot del Roure del Parrac. Aquesta carena és gairebé paral.lela a la del Muronell, que arranca també a la Serra de la Mata, davant mateix de l'avenc Local. Aquesta altra carena és coneguda pel mon excursionista tant per la cova del Muronell com pel corriol que porta fins el Roure del Parrac.
La primera notícia sobre l'existència d'aquestes ruïnes va ser divulgada l'any 1925 per l'historiador Salvador Cardús en el butlletí del Club Pirinenc de Terrassa. El propi Cardús va explicar que va conèixer les ruïnes gràcies a Jacint Cadevall, membre d'una familia que va fer de masovers de La Mata durant moltes generacions.
Salvador Cardús va trobar una referència escrita història de les Moragues. Es remunta al 14 de maig de 1540, quan el senyor dels castells de Claret i Mura va signar cartes de precari de diversos masos, com el de les Moragues, a favor de Joan Mata (del mas de La Mata)".
Les ruïnes estan dividides en dues parts.
1) Una única construcció de base rectangular al nord-oest del llom carener, que queda davant del Pujol de la Mata.
2) Un grups de parets al sud de la carena, prop del camí que va de La Mata a la Forèstega.
L'Antoni Fernando i Roig considera que totes aquestes ruïnes formen un poblat i les compara amb les existents al Coll d'Eres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...