Queda al descobert la "sorprenent" pedra del Molí del torrent de la Font de l'Hort de Matarrodona

Durant la seva estada al mas de Matarrodona entre els anys 1970 i el 2002, la família Camí Garcia va trobar nombroses restes d'antiga activitat als camps en un extens sector de la Serra de l'Obac, delimitat per la carena de la Pola (a l'est), el Farell (a l'Oest), els Debanadors (al Nord) i el poble de Rellinars (al Sud).
Una de les restes més sorprenents és una pedra de molí situada uns metres més abaix de la Font i la Bassa de l'Hort de Matarrodona. Durant molts anys ha estat impossible observar la pedra perquè estava completament coberta d'esbarzers, però ara ha quedat de nou al descobert. Està uns cent metres més abaix de la font de l'Hort, al costat del corriol que baixa fins a la font de al Cruïlla.
Com ara baixa molt poca aigua per aquell torrent, és molt difícil imaginar-se que fa segles el cabal si fes interessant tenir un molí.
Sense remuntar-se tant en el temps, molts testimonis recorden com la font de l'Hort rajava abundant aigua abans d'unes obres que es van fer a la pista que uneix Matarrodona amb l'Espluga. El moviment de terres va afectar el suministrament natural de la font i mai més ha tornat a recuperar el cabal.
En el mateix torrent també es va observar, a l'anomenada Surgència de Matarrodona, més abaix del torrent, un corrent subterrani d'aigua.
Com a testimoni de temps molt més plujosos ens queden  la pedra d'un antic molí. Aquestes restes també suposen una mostra més de la destacada activitat que hi havia al gran mas de Matarrodona. Prop es conserven també les restes de la teuleria i el forn d'obra i, a més, tot el voltant està ple de feixes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...